Antioksidanttiklinikalla tehty reumatutkimus

Antioksidanttiklinikalla tehty reumatutkimus

Vuonna 2013 aloitettu tutkimus julkaistiin tämän kevään alussa kansainvälisessä vertaisarvioidussa lehdessä. Siinä selvitettiin ruokavalion, probioottien ja ravintolisien antamaa apua reumasairauksiin lähettämällä klinikan lääkärin hoidossa olleille potilaille yksityiskohtainen kyselykaavake. Kaavakkeen saaneista 104 potilaasta kiitettävät 79 palauttivat sen ja peräti 70 (88,6%) ilmoitti hyötyneensä hoidosta. Tutkittavat potilaat olivat sairastaneet reumaattisia niveltulehduksia keskimäärin 6.9 vuotta ja 81% heistä käytti varsinaisia reumalääkkeitä, tulehduskipulääkkeitä vielä useammat.

Ravitsemusterapeutin ohjaamana tavanomaisesta suomalaisesta ruokavaliosta jätettiin aluksi pois gluteeniviljat, kaura, maitotuotteet ja sokeri. Näitä ruokia palautettiin käyttöön mahdollisuuksien mukaan tulehduksien rauhoituttua, mutta merkittävä osa potilaista havaitsi jotkin ruokavalion rajoitukset välttämättömiksi jatkossakin jotta sairauden oireet pysyivät poissa. Tärkeimpiä ravintolisiä olivat antioksidantit, kalaöljyt, kurkumauutteet sekä hyvälaatuiset probioottibakteerit. Ravintolisien annostelun ohjaamiseen käytettiin myös laboratoriokokeita, mm. kaikilta potilaita mitattiin veren D-vitamiinipitoisuus.

Hoidon myötä sekä reuma- että tulehduskipulääkkeiden tarve väheni merkittävästi, niveltulehdukset rauhoittuivat ja yleisvointi koheni valtaosalla potilaista. Voimme toivoa, että tämä hoito otettaisiin vasta puhjenneissa reumataudeissa laajaan käyttöön ja apteekkilääkkeisiin turvauduttaisiin vasta ellei edellä kuvattu luontaisesti anti-inflammatorinen hoito anna riittävää apua.

Tekijät haluavat kiittää lämpimästi tutkimukseen osallistuneita potilaita.

Mäkelä R, Mäkilä H, Peltomaa R : Dietary Therapy in Patients with Inflammatory Arthritis. Altern Ther Health Med 2017;23 (1);34-39.

Lue koko tutkimus tästä.