fbpx

Monikemikaaliherkkyys (2019)

Tamara Tuuminen on kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri ja lääketieteellisen mikrobiologian dosentti. Erkki Antila on lääkäri ja filosofian tohtori. Hän on perehtynyt ravitsemus- ja kokonaisvaltaiseen lääketieteeseen sekä työterveyteen. Molemmat työskentelevät Kruunuhaan lääkärikeskuksessa Helsingissä. He ovat yhdessä kirjoittaneet kirjan monikemikaaliyliherkkyydestä.

 

Useissa tiedejulkaisuissa todetaan MCS-taudin taustalla olevan kehon säätelyjärjestelmien häiriö. Sairauden synnyssä oksidatiivisella ja nitrosatiivisella stressireaktiolla sekä vajavaisella puolustusjärjestelmällä on yhteys neurogeeniseen tulehdukseen. Oireiden laajenemista vauhdittaa veri-aivoesteen vaurio ja aivojen kapsulotalamisen alueen verivirtauksen heikkeneminen. Useita tulehduksen välittäjäaineita ja muita mitattavia tekijöitä voidaan käyttää MCS-taudin biomarkkereina ja siten kliinisen diagnoosin tukena. Funktionaalinen MRI (magneettikuvaus) on lupaava lisä MCS-taudin diagnostiikassa. MCS-taudin liittyessä kosteus- ja homevauriosyndroomaan mukana on infektioherkkyys ja siitä seuraava toistuvien ja kroonisten infektioiden aiheuttama tulehdus. Ilmiöiden päällekkäisyys vahvistaa elimistön hälytysjärjestelmien mm. monien reseptoreiden yliaktivaatiota ja autonomisen hermoston vasteita.

 

Katsauksessa on yhdistetty olemassa olevaa tietoa MCS-taudin patofysiologisista mekanismeista ja mahdollisuuksista auttaa potilasta. Kirja on tarkoitettu terveydenhoitoalan ammattilaisille niin lääkäreille, hoitajille kuin tutkijoillekin sekä tietoa tarvitseville viranomaisille ja potilaille.

Tällä hetkellä kirjaa on saatavilla Booky.fi- kirjakaupasta. Saatavilla suomeksi, englanniksi ja e-kirjana.

Varaa soittamalla

09 6226 4545

Varausnumero auki ma-pe klo 8-17