FODMAP-ruokavalio osana ravitsemushoitoja
Kärsitkö usein turvonneesta ja kipeästä vatsasta tai ilmavaivoista, ummetuksesta tai ripulista? Hankaloittaako herkkä vatsa elämää? Älä huoli – et ole yksin vatsavaivojen kanssa, sillä ärtyvästä suolesta kärsivät yhä useammat suomalaiset.

Yhtenä herkkävatsaisen elämää helpottavana hoitomuotona käytetään FODMAP-ruokavaliota. FODMAP-ruokavaliossa karsitaan tiettyjä imeytymättömiä hiilihydraatteja, jotka monella aiheuttavat vatsavaivoja. Ruokavalion noudattaminen vaatii muiden sairauksien ja elämäntilanteen huomioimista sekä paljon tietoa, jotta kaikkien tarvittavien ravintoaineiden saanti on taattu.
Laadukkaassa ravitsemushoidossa kartoitetaan myös potilaan ravitsemustila. Tähän kuuluu potilaan sairauteen liittyvät tutkimukset, vajaaravitsemusriskin selvitys, lihaskartoitus ja mikroravinteiden laboratoriomittaukset.
Mikä on FODMAP-ruokavalio?
FODMAP on lyhennys sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit, jotka tarkoittavat imeytymättömiä hiilihydraatteja ja joita FODMAP-ruokavaliossa vältellään. Nämä hiilihydraatit imeytyvät suolistossa huonosti ja päätyvät paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät niitä ravinnokseen ja tuottavat niistä energiaa fermentoimalla eli käymällä. Tämä synnyttää suolikaasuja ja saattaa aiheuttaa ikäviä oireita, kuten turvotusta ja ilmavaivoja.
Kolme vaihetta terveempään vatsaan
Ruokavalioon kuuluu kolme vaihetta: karsinta, altistus ja ylläpito. Karsintavaiheen tarkoituksena on rauhoittaa ärtynyt vatsa vähentämällä ruokavaliosta imeytymättömät hiilihydraatit. Karsintavaihetta kannattaa ylläpitää vähintään neljä viikkoa, jotta vatsa ehtii rauhoittumaan.
Altistusvaiheessa ruokavalioon lisätään FODMAP-hiilihydraatteja vähitellen pienissä määrin. Tällä tavoin opitaan tuntemaan mitkä ruoka-aineet sopivat vatsalle ja mitkä eivät. Viimeiseksi jokainen voi ylläpitää itselleen sopivaa ruokavaliota jättäen pois vain ne ruoka-aineet, jotka aiheuttavat vatsavaivoja.
Lisäksi potilaalle voidaan suunnitella yksilöllinen ravitsemushoito-ohjelma, johon kuuluu ruokavalion lisäksi elimistölle välttämättömiä ravintotekijöitä.
Mitkä ruoka-aineet kuuluvat FODMAP-ruokavalioon?
Tyypillisesti hyvin sopivat mm.
- Kaura, riisi, maissi, tattari, kvinoa, hirssi ja speltti
- Laktoosittomat, kasvipohjaiset ja hapanmaitotuotteet
- Tomaatti, kurkku, kesäkurpitsa, porkkana, peruna, lehtisalaatti, munakoiso, kurpitsa, lanttu ja nauris
- Sitrushedelmät, marjat (pl. mustaherukat), banaani, kiivi, viinirypäleet ja passionhedelmä
- Pähkinät ja siemenet (pl. cashew- ja pistaasipähkinät)
- Liha, kala, kananmunat, äyriäiset
Vältä näitä:
- Ruis, ohra ja vehnä
- Laktoosia sisältävät maitotuotteet
- Sipuli, valkosipuli, herneet, sienet, punajuuri, artisokka, parsa, linssit, pavut, kaalit ja soija
- Omena, päärynä, mango, vesimeloni, luumu, aprikoosi, kirsikka, persikka, hunaja, mustaherukka ja kuivahedelmät
- Cashew- ja pistaasipähkinät
- Purkka ja pastillit
- Alkoholi ja hiilihappopitoiset juomat
Kenelle FODMAP-ruokavalio sopii ja milloin se kannattaa aloittaa?
Jos vatsavaivat rajoittavat elämää, voi FODMAP-ruokavalio tuoda toivottua helpotusta arkeen. Tutkimusten mukaan ruokavalio, jossa vältetään imeyttymättömiä hiilihydraatteja, lieventää ärtyvän suolen oireyhtymän oireita.
Herkkävatsainen on usein herkistynyt FODMAP-hiilihydraateille, joten ruokavaliosta voi olla apua vatsan ongelmiin. Ruokavaliota olisi kuitenkin syytä noudattaa vain, jos oireet ovat hankalia ja elämää rajoittavia.
Milloin ravitsemusasiantuntijalle?
Vaikka FODMAP-ruokavaliota voi kokeilla itsekseen, voi ruokavaliosta tulla helposti liian suppea. Ravintoterapeutti auttaa saamaan ruokavaliosta monipuolisemman, esimerkiksi ehdottamalla korvaavia vaihtoehtoja karsittujen tilalle. Jos kärsit elämää rajoittavista vatsavaivoista, ota yhteyttä ravintoterapeuttiin ja kokeile auttaako FODMAP-ruokavalio.
Jos FODMAP-ruokavalio ei 4–6 viikon aikana auta oireisiin, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen ja tutkituttaa vatsavaivojen syy. Antioksidanttiklinikoiden lääkäreillä on vahva osaaminen suoliston toimintaan liittyvistä asioista. Myös äkilliset ja selittämättömät vatsavaivat ovat syy hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Herkkävatsaisen olisi hyvä pyytää itselle sopivan ruokavalion koostamiseen apua asiantuntevalta ravintoterapeutilta tai lääkäriltä. Tällä tavoin ruokavaliosta tulee mielekkäämpi, monipuolisempi ja turvallisempi.
Haluatko tietää lisää FODMAP-ruokavaliosta ja vatsaoireiden hoidosta ruokavalion avulla? Varaa aika Antioksidanttiklinikan lääkärille tai ravitsemusasinatuntijalle!