fbpx

Ihon hoito ruokavaliolla

“Kauneus tulee sisältäpäin” – kirjaimellisesti. Sillä mitä syöt ja juot, on valtava merkitys myös ihosi hyvinvointiin ja ulkonäköön. Heikentynyt terveydentila saattaakin näkyä usein ensimmäisenä ihollasi. Iho on suurin elimemme, joka suojaa koko kehoamme. Siksi sen hyvinvointiin kannattaa panostaa.

Miten hoidan ihoani ruokavaliolla?

Iho janoaa riittävästi kosteutta, säännöllistä puhdistusta, raitista ilmaa ja lepoa voidakseen hyvin sekä uusiutuakseen. Terveelliset elämäntavat, säännöllinen päivärytmi ja monipuolinen terveellinen ruokavalio ovat siis avainasemassa myös ihon hyvinvoinnille.

Tietyt ravintoaineet ovat kuitenkin iholle erityisen tärkeitä. Erilaisia iho-ongelmia voidaankin usein hoitaa – tai ainakin helpottaa – myös ruokavalion avulla.

Kuiva iho

Kasvovoiteet saattavat tuoda hetkeksi avun kuivalle iholle, mutta tehokkaimmin kosteutat ihoasi sisäisesti. Moni saattaa vältellä rasvaa painonnousun pelossa, mutta hyvät rasvat (etenkin omega-3 -rasvahapot) ovat tärkeä osa ihon hyvinvointia. Jos ihosi on kuiva, kireä ja hilseilevä, varmista ensimmäisenä, että juot riittävästi vettä ja ruokavalioosi sisältyy tarpeeksi hyviä rasvoja.

Riittävän rasvansaannin varmistat helposti lisäämällä jokaiseen ateriaasi jonkin rasvanlähteen. Lisää esimerkiksi aamiaisleivän päälle avokadoa, lounassalaattiin loraus oliiviöljyä ja välipalalle pieni kourallinen pähkinöitä. Kala sisältää muiden tärkeiden ravintoaineiden lisäksi myös runsaasti hyviä rasvoja, joten muista syödä kalaa 1-2 kertaa viikossa.

Epäpuhdas iho

Ihon epäpuhtaudet voivat johtua monesta syystä. Toisinaan ihon pintakuivuus tukkii ihosoluja, joskus kyseessä on elimistön tulehdustila. Myös suoliston epätasapaino ja huonolaatuinen ruokavalio voivat aiheuttaa epäpuhtauksia.

Riittävä vedenjuonti auttaa myös epäpuhdasta ihoa parantaen aineenvaihduntaa ja kuona-aineiden poistumista sekä edesauttaen suoliston normaalia toimintaa. Mikäli epäilet suoliston epätasapainoa, kannattaa ruokavalioon lisätä kuitua ja tarvittaessa maitohappobakteereita. Omega-3 -rasvahapot paitsi kosteuttavat ihoa, voivat myös hillitä tulehdusta. Moni on saanut avun epäpuhtauksiin myös maitotuotteiden, sokerin ja/tai vaaleiden viljojen vähentämisestä.

Samea ja väsynyt iho

Kuten epäpuhtaudet, myös ihon sameus, väsymys ja elottomuus voivat johtua monesta syystä – joista yksi on myös luonnollinen ikääntyminen. Ikääntyneelle iholle tärkeimmät ravintoaineet ovatkin ihon tukikudoksen yleisin rakennusaine kollageeni sekä kollageenin muodostusta auttava C-vitamiini.

Ihon sameus ja epäpuhtaudet voivat aiheutua myös ulkoisista tekijöistä, kuten auringosta, ilmansaasteista ja vapaista happiradikaaleista. Tärkein suoja ihollemme ovat antioksidantit, jotka suojaavat ihoa ulkoisilta hyökkäyksiltä, mutta myös tulehduksilta ja ikääntymiseltä. Antioksidantteja on runsaasti hedelmissä, vihanneksissa, marjoissa ja pähkinöissä, sekä esimerkiksi vihreässä teessä.

Mikäli epäilet, ettet saa ruokavaliostasi riittävästi ihollesi tarpeellisia ravintoaineita, voit kokeilla esimerkiksi kuuriluontoisesti myös ravintolisiä. Iholle tärkeimpiä vitamiineja ja hivenaineita kollageenin ja C-vitamiinin lisäksi ovat A, B, E ja D -vitamiinit sekä sinkki ja seleeni.

Yksilöllistä hoitoa ihosi tarpeisiin

Jokainen ihminen on yksilö – ja niin myös meidän jokaisen ihomme. Ihomme hyvinvointiin vaikuttaa ruokavalion lisäksi myös niin yleinen terveydentilamme ja ulkoiset tekijät.

Hivenainetutkimus on hyvä keino aloittaa mahdollisten iho-ongelmien hoito. Tutkimuksen pohjalta asiantuntijamme voivat kartoittaa mahdolliset syyt ongelmille sekä suunnitella sinulle yksilöllisen ruokavalion, joka tukee niin kokonaisvaltaista terveyttäsi kuin ihosi hyvinvointia.

Ota yhteyttä ja kysy lisää tai varaa aika vastaanotollemme!

Varaa soittamalla

09 6226 4545

Varausnumero auki ma-to klo 8-16 ja pe 8-14