Vastaanotto Helsingin Antioksidanttiklinikalla

Kielitaito: suomi, ruotsi, englanti, espanja, ranska, venäjä, (saksa)

Vastaantotolle ovat tervetulleita yli 16- vuotiaat

Pirjo Lindfors on anestesiologian erikoislääkäri, jolla on kivunhoidon erityispätevyys. Hän tutkii ravitsemusta ja elintapoja sekä elämäntapahtumia ja niiden yhteyttä kipuun, uupumukseen ja masennukseen. Räätälöi lääkitysten ohella kombinoituja elintapahoitoja (dieetti, ravintolisät, liikunta, mindfulness, tupakoinnin ja alkoholin käytön mini-interventio, unihygienia).

Pirjo Lindfors on anestesia- ja kipulääkärinä on toiminut 16v HYKS-Helsingin kaupunki-HUS-akselilla. Vuodesta 2003 alkaen hän on toiminut myös kipulääkärinä Kanta-Hämeen keskussairaalassa ja vuodesta 2008 lähtien myös Länsi-Uudenmaan HUS:n sairaalassa Tammisaaressa, jonka kipupoliklinikan hän on perustanut. Lisäksi hän on toiminut osa-aikaisesti yksityispuolella.

Pirjon väitöskirja käsitteli lääkärien työhyvinvointia. Pääpaino oli stressin kokemuksen vaikutuksessa vointiin. Hän on perehtynyt lääkärien työkulttuuriin liittyvien ongelmien hallintaan.

Pirjo lähestyy erilaisia oireiluja stressiteorioiden kautta. Pitkäkestoinen stressi häiritsee elimistön puolustusjärjestelmää. Tällöin syntyy muutoksia vastustuskyvyssä, välittäjäaine- ja hormonijärjestelmässä ja altistutaan kivulle ja masennukselle. Stressitilassa syntyy hapenpuute, oksidaation häiriö. Sitä voi korjata monella tavalla, mm. antioksidanteilla, antioksidanttipitoisella ruoalla, stressinhallinnalla, liikunnalla (tuo happitoista verta oireilun alueelle ja näin parantaa keuhkojen ja verenkiertoelimistön toimintaa), tupakoinnin lopettamisella ja hengittämällä happirikasta ilmaa.

Pirjon ajattelutapa sopii funktionaaliseen medisiinaan: ”Koska kuolemme ilman ravitsemusta, ja ravitsemus liittyy terveyteen, niin pitäisi olla siitä loogisesti pääteltävissä, että sairastaminen liittyy ravitsemuksen häiriöihin.” Sanoihan Hippokrateskin: ”Olkoon ruoka lääkkeenämme!”

Euroopan neuvosto on antanut v. 2002 kaikille Euroopan sairaaloille määräyksen selvittää sairaalahoidossa olevan potilaan ravitsemustila kahden päivän välein. Sen mukaan ravitsemuksen hoito on aivan yhtä tärkeää tai tärkeämpää kuin lääkehoito.

Pirjo on opiskellut, työskennellyt ja asustanut useassa maassa, pääasiassa kehitysmaissa. Siellä hän on oppinut, että on monta tietä Roomaan erilaisten oireiden ja sairauksien hallinnassa. Hän havaitsi, että yhteisöllisyys, hellyys, lämpö, koskettaminen, hieronta, potilaan arvomaailman kunnioittaminen, tanssiminen ja musiikin kuuntelu tai soittaminen, uskonnolliset menot, huumorintaju ja monet naurut päivässä sekä yrttiterapia auttoivat hallitsemaan vaikeitakin kiputiloja.

Suomen kivunhoitoon Pirjo on yrittänyt tuoda ravitsemushoitoa, liikuntaa, tietoisuustaitojen käyttöä stressinhallinnassa. Hän on myös lanseerannut kulttuurista, kokonaisvaltaista ja yhteisöllisyyttä lisäävää hoitoa, jossa painotetaan potilaan arvomaailman mukaan toimimista ja kärsimyksen kokemuksen ymmärtämistä ja tuodaan oikeutusta potilaan tilanteelle. Oikeutuksen kautta potilas voimaantuu passiivisesta uhrista aktiiviseksi toimijaksi. Pirjo pyrkii auttamaan potilasta ymmärtämään oireilunsa syitä, lisäämään elämänhallintaa ja kasvattamaan tunnetta, että elämä on merkityksellistä. Apuna voidaan käyttää narratiivista työskentelyä, jota varten hän on kehittänyt oman metodin kirjoituttaa kipu-, masennus- tai kärsimystarinaa ja muokata sitä selviytymistarinaksi. Samalla hän houkuttelee potilasta yhdessä tärkeän tukihenkilön kanssa muokkaamaan elintapoja.

Suomen kipupotilasliitto valitsi Pirjon v. 2005 Vuoden kipuvaikuttajaksi sanoin: ” Olet ensimmäinen, joka osaa tai uskaltaa kysyä oikeita kysymyksiä.” Nämä häntä koskettavat sanat liittyivät varmaankin siihen spiraaliseen yhteyteen, joka syntyy potilaan ja lääkärin välille kärsimystarinaa työstettäessä. Lisäymmärtämystä kärsimyksestä tullee siitä, että hän on kaksoisroolissa: lääkäri ja potilas.

Elintapahoidot voivat parantaa. Siitä hänellä on nyt hoitokokemusta n. 500 potilaan hoidon verran. Dieetti muokataan ravitsemuslaboratoriokokeiden perusteella ja korvataan lisäksi suurimmat vajeet ravintolisillä. Tähän lisätään muut potilaalle sopivat elintapahoidot, joita ovat esimerkiksi räätälöity liikunta, venyttely, taukojumppa, mindfulness, unihygienia ja oheistus tupakanvieroitukseen ja kohtuulliseen alkoholinkäyttöön. Näin voi parantua mm. Crohnin taudista, selkärankareumasta, fibromyalgiasta, jäätyneestä olkapäästä, migreenistä, erilaisista hermokivuista, masennuksesta, ylipainosta ja siihen liittyen verenpainetaudista ja hyperkolesterolemiasta ja jättää vähitellen parhaassa tapauksessa lääkkeet pois.

Pirjo on neuropaattisen ja CRPS- ja fibromyalgiakivun asiantuntija, erityisen kiinnostunut fibromyalgiasta ja sen hoidosta. Fibromyalgiaan saattaa liittyä migreeniä, levottomia jalkoja, ärtynyttä paksusuolta, aistiyliherkkyyttä, ilmanpaineherkkyyttä, aamujäykkyyttä, lihasheikkoutta, raajojen pistelyä ja puutumista, terävää kipua, kuin veitsellä vääntäisi, turvotusta, masentuneisuutta, ahdistuneisuutta ja unihäiriöitä.

Pirjo on myös perehtynyt Ehlers-Danlosin syndroomaa sairastavien ongelmiin ja hoitoon kokonaisvaltaisesti ravitsemuksesta, tukivaatteista, lääkityksiin ja puudutuksiin.

Hän on luennoinut seksuaalisuudesta, kivusta ja sairauksista. Hän ei ole seksologi eikä seksuaaliterapeutti, mutta voi antaa vinkkejä liittyen seksuaalisuuteen, joka on liiaksi vaiettu aihe lääkärin vastaanotolla.

Pirjon vastaanotolle voi hyvin mennä epämääräisin oirein ilman diagnoosia. Hän lähtee mielellään potilaan kanssa yhteiselle matkalle selvittämään niiden syitä ja auttamaan niiden hallinnassa.

Hän auttaa myös masennuksesta kärsiviä. Lähestymistapa on jokaisen potilaan kohdalla kognitiivis-terapeuttinen ja kokonaisvaltainen.

Pirjo tarjoaa potilailleen ns. näyttöön perustuvia hoitoja, mutta sen ohella räätälöi jokaiselle halukkaalle elintapahoitopaketin. Mikäli potilas motivoituu ottamaan elintapojen muutoksen tosissaan, hän voi mitä todennäköisimmin 3-6 kuukauden päästä vähentää asteittain lääkitystään ja ehkä luopua niistä kokonaan.

Huom! Olethan ystävällinen ja siirrät vastaanottoaikaasi, jos olet akuutissa flunssassa tai muussa tartuttavassa taudissa.

Näin Pirjo kertoo omakohtaisen kokemuksen terveydestään
”Olen itse saanut avun invalidisoiviin vaivoihini 2000-luvun alussa Antioksidanttiklinikan ravintolaboratoriokokeiden jälkeen räätälöidystä ravintolisistä, dieetin muutoksesta, päivittäisestä 1-2 tunnin liikunnasta ja 10 min päivittäisestä venyttelystä. Sittemmin olen parantunut tai saanut hallintaan myös välilevyluiskahduksen, jäätyneen olkapään, CRPS-sdr:n, kilpirauhasen toimintahäiriön ja kroonisen väsymyksen. Olen lisännyt ravintolisien ja liikunnan ohelle hoitoarsenaaliini manuaalisia käsittelyitä (hieronnan, vyöhyketerapian, akupunktuurin, LPG-, lymfa- tai faskiaterapian), taukojumpan, tietoisuus- ja kehotaitoja (mindfulness, pilates, jooga), rummuttamisen, äänimaljahoidon, terapeuttisia koulutuksia ja työskentelytapoja (kirjallisuus- ja taideterapia, psykofyysinen ja kognitiivinen). Olen omakohtaisesti perehtynyt monenkaltaisiin – myös täydentäviin – hoitoihin – ja saanut niistä apua.”

Koulutus

  • Lääketieteen lisensiaatti 1985 (HY)
  • Anestesiologian erikoislääkäri 1993 (HY)
  • Kognitiivisen terapian peruskoulutus 1999 (Integrum)
  • Kivunhoidon erityispätevyys 2000
  • Psykologisen ja lääketieteellisen kulttuuriantropologian opintoja 1996–2001 (HY)
  • Mindfulness-stressinhallintamenetelmän peruskoulutus 2013 (Leena Pennanen / Center for Mindfulness Based Stress Reduction)
  • Mindfulness based body therapy – psykofyysien psykoterapian johdantokurssit 2013–2015 (Hakomi Institute / Maci Daye)
  • Suomen Kivuntutkimusyhdistyksen jäsen
  • Suomen Psykiatriyhdistyksen jäsen
  • Suomen Selkäliiton jäsen
  • Suomen Ehlers-Danlos yhdistyksen jäsen