fbpx

Kesä muuttaa kaiken

Voitko hyvin?

Jäikö liikunta talven pimeydessä vähiin? Rasittiko työ mielen ja kehon äärirajoilleen? Jäivätkö kunnon ateriat kiireessä nauttimatta, kertyikö pikaruoka rasvaksi vyötärölle?

Pitkään sitä pimeydessä sinnitellen odotettiin, ja nyt se on täällä, kesä. Kesä lupaa alkaessaan paljon: lomaa, rentoutumista, liikuntamahdollisuuksia, matkaelämyksiä, valoa, lämpöä, rantaelämää, kesäherkkuja, grilli-iltoja, saunan ja uimisen iloja, virkistymistä. Kaikki tämä nautinto auttaa toipumaan talven rasituksista, ja syksy vastaanotetaan taas terveenä ja vahvana.

Muistele hetki viime kesää. Palauttiko loma voimasi? Annoitko kehollesi sen kaipaamaa liikuntaa? Rasititko mieltä ja kehoa valvomalla somen seurassa valoisina kesäöinä? Valitsitko kesän pursuavan kasvisvalikoiman keskellä edelleen vyötärörasvaa kerryttävää syötävää? Kestikö maksa juomavalintasi? Veikö loman loputtua ensimmäinen työpäivä kaikki voimasi, koska kesä ei niitä kartuttanutkaan? Kaatoiko syksyn ensimmäinen kylmä päivä ja flunssa-aalto heti sairastamaan?

Aikuisen oikeasti nautinnollinen kesä

Kesä antaa voimaantumiseen paljon tilaisuuksia, älä hukkaa niitä! Kesän valovoima antaa mahdollisuuden toteuttaa kaikki ne muutokset, joiden tarpeesta olet kyllä tietoinen, mutta joihin ei riittänyt puhtia talven harmaudessa. Valinta on sinun, rakenna kesästä omanlaisesi voimanlähde sinulle aitoa iloa luovista aineksista.

Pysähdy loman alussa miettimään mitä haluat. Valitse mahdollisimman paljon nautintoja, jotka antavat hyvää oloa jatkossakin. Satunnaiset viini-illat ja raskaalla ruoalla herkuttelut eivät aiheuta terveelle haittaa. Ne antavat aidon nautinnon, jos annat kehosi kertoa, minkä verran siedät niitä ilman terveyden ja virkeyden menettämistä. Jos nautinnon lähteesi painottuvat syömiseen, ja tuovat ongelmia, pyri täyttämään aikasi ja elämäsi muilla mielihyvän lähteillä, joita löytyy liikunnasta, luonnosta, kulttuurista… Kesän ihanuuksien keskellä tästä pystyy tekemään tavan, joka kantaa talvenkin yli. Talven pimeys vaikeuttaa muutosta. Hyväksy, että aikuisen on kannettava itse vastuu itsestään, ja tee hyvää itsellesi.

Löydä ilo liikkeellä olosta ja motivoidu valosta. Aurinkoisina iltoina on helppo lähteä liikkeelle, ei haittaa pakkanen, ei liukkaus, ei löydy varteenotettavia tekosyitä sisälle jäämiseen (sateen raikkauskin tekee hyvää). Jos et voi ajatellakaan lenkkeilyä, ei tarvitsekaan, mutta löydät oman liikuntasi: kävely, tanssi, sulkapallo, uiminen, vesijumppa, jooga, puutarhatyö… Jotain liikettä tarvitsee jokainen, tee valintasi, ja nauti hyvästä olosta. Liike vaikuttaa ratkaisevasti virkeyteen ja syömisenhallintaan.

Käytä tilaisuus hyväksi

 

Kotimainen kesäkasvisten ja -marjojen runsaus antaa parhaan mahdollisen tilaisuuden totuttaa keho, mieli ja makuaisti nauttimaan kasviskylläisestä ruoasta. Joka ateriaan runsaasti värejä, niin hyvää tulee. Aamiaiselle marjoja tai tuorevihanneksia, lounaalle ja päivälliselle salaatteja ja höyrytettyjä/keitettyjä/haudutettuja/wokattuja/uunikypsennettyjä tai erilaisten ruokien ainesosina kypsennettyjä kasviksia.

Jos kasvistottumuksesi on rajoittunut tähän asti salaattiin, tomaattiin ja kurkkuun, niin mene kauppaan ajan kanssa tutustumaan koko laajaan valikoimaan: porkkana, punajuuri, palsternakka, selleri, lanttu, nauris, parsakaali, kukkakaali, keräkaali, ruusukaali, kyssäkaali, kesäkurpitsa, varsiselleri, pensaspapu, salaattifenkoli, keltasipuli, punasipuli, kevätsipuli, maissintähkä, vihreät salaatit, pinaatit, herneenversot, yrtit, avocado …

Tee omalla tavallasi, niin et joudu taistelemaan omaa luonnettasi vastaan. Jos et nauti ruoanvalmistuksesta, osta valmista, mutta ei mitä tahansa. Mieti tätä: mikä antaa todellista nautintoa ja voimaannuttaa, mikä on epätasapainosta kertovaa himoa ja koukkuun jäämistä. Harrasta viisasta harkintaa ruokakaupassa, tarjolla on laatua ja täyttä roskaa. Ole hereillä, vastusta terveyttä nakertavaa huijausta. Tutki mitä helppoa, mutta luonnollisen olemuksensa säilyttänyttä ruokaa löytyy kaupan kasvisosastolta, pakastealtaista, liha- ja kalatiskistä, juustohyllystä. Tee tietoisesti valintoja sen sijaan, että antaisit mainosten ja tuotesijoittelujen johtaa harhaan. Käytä kesän sadepäivä marketin hyllyjen tutkimiseen, niin talven kiireessä tiedät mitä hyvää kannattaa napata ostoskärryyn.

Mökkiläisen eväät

Onko enää nykypäivää, että mökilläkään napostellaan jatkuvasti keksejä, jotka koostuvat hiljaista tulehdusta ruokkivista valkojauhoista, sokereista, fruktoosisiirapeista ja kovetetuista kasvirasvoista. Viime mainitut sisältävät kaikkein haitallisimmiksi rasvoiksi todettuja transrasvoja. Glukoosi-fruktoosisiirapit ovat runsaasti nautittuna kaikkein pahimpia maksan rasvoittajia alkoholin jälkeen. Valkoiset jauhot ovat täysin valkoiseen sokeriin verrattavia ja ruokkivat suolistossa haitallisia mikrobeja aiheuttaen myllerrystä, ripulia, ummetusta tai tulehdusta. Jauhot ja sokerit nostavat verensokerin liian ylös ja sokeripiikkiä seuraa lasku liian alas sekä tarve saada uusi nopeasti imeytyvä hiilihydraattiannos. Keliakialeipien ja -leivonnaisten vehnätärkkelys, riisijauho tai maissijauho on samaa ”nopeaa hiilaria”, vaikka onkin gluteenitonta.

Oletko koskaan katsonut mitä viikkokausia kesämökin ruokakaapissa säilyvä vierasvara sisältää? Kääretortun tuoteselosteeseen tutustuttuasi tuskin haluat antaa vieraallesi tai itsellesi mitään niin tarpeetonta ja jopa terveydelle haitallista. Sinun ei myöskään tarvitse vierasvaran takia heikentää omaa terveyttäsi, jos epäterveellinen vieraalle tarkoitettu herkku päätyykin aina heikolla hetkellä omaa vyötäröäsi kasvattamaan. Varo huijaamasta itseäsi näillä kaapin täytteillä. Nykypäivän huomaavainen vieras tuo varsinkin pyydettäessä mielellään herkut mukanaan. Usein vieras miettii päänsä puhki etsiessään sopivaa tuliaista, ja tarpeettomia tavaroita saattaa kertyä mökkien hyllyille. Helppo ja kaikille osapuolille mieleinen ratkaisu voi olla (luomu)marjat tai herkkukassi, jonka sisällöstä voi jopa kysellä etukäteen isäntäväeltä. Kesän herkkutarjoilu syntyy vaikka raikkaalla salaatilla ja laadukkaalla lihalla/kalalla/juustolla/paputahnalla päällystetyistä voileivistä ja marjoista, jotka höystetään jäätelöllä tai kookos- tai pähkinäkermalla.

Juhlaleivonnaisten raaka-aineita mietittäessä ei pohdita terveellisyyttä, mutta arkileipomisesta innostunut tarjoaa suun nautinnon lisäksi terveyttä käyttämällä täyteläistä makua antavia täysjyvähiutaleita, kauraleseitä, marjoja, rahkaa, makeuttajaksi intiaanisokeria, kuivahedelmiä ja pähkinöitä, margariinin tilalle voita tai oliiviöljyä.

Juomalla rasvaiseksi ja sokeriseksi

Kesällä tarvitaan janojuomia ja limunautinto kruunaa lasten kesäisen retken. Runsas glukoosi-fruktoosisiirapeilla makeutettujen mehujen, limujen ja urheilujuomien nauttiminen kerää kuitenkin rasvaa vyötärölle sisäelinten ympärille, ja aiheuttaa niin aikuisille kuin lapsillekin rasvamaksaa altistaen aikuistyypin diabetekselle. Tyhjästä nämä kansantaudit eivät synny.

Vesi on ihmisen janojuoma, tarvittaessa höystettynä rippusella merisuolaa. Luonnollisia makuvesiä syntyy laittamalla vesikannuun luomusitruunan viipaleita tai yrttioksia (persiljaa, saksankirveliä, anisiisoa, tai apilankukkia). Mikä vesi maistuu parhaalta: liikunnan aiheuttamaan janoon nautittu.

Viini on viisasten juoma

Alkoholi kuuluu juhlaan ja kesään, ja niin viinit kuin oluet ovat sallittu nautinto. Tunne kehosi ja pääsi kestokyky, niin viinisi pysyy viisaan juomana eikä olut vie tulehtuneen rasvamaksan kanssa sairaalaan.

Jäätelönautinto

Hellepäivän jäätelöstä kukaan ei halua luopua, eikä tarvitsekaan. Nauti auringon lämmössä ihanasti sulavasta herkusta täysin siemauksin. Sokerista ja maidosta tehtyä kovan pakkaspäivän lämpötilaisena nautittavaa jäätelöä kannattaa silti laittaa vatsaansa kohtuudella. Korva- ja poskiontelotulehduksiin taipuvaisen on hyvä mahdollisimman usein korvata tämä jäätävä, limaisuutta lisäävä herkku esim. marjoilla tai hedelmillä. Runsas, varsinkin sokeristen maitotuotteiden käyttö kerää limaisuutta maitoproteiinille herkän ihmisen elimistöön, ja altistaa syksyn tulehduskierteille. Kohtuus estää ongelmia, ja lisäksi nautintokin on suurempi, kun tottumus ei sitä latista.

Aurinkoa, lämpöä, iloa ja rauhaa eli voimaannuttavaa, ihanaa kesää!

Makkaranautinto

Ruoanvalmistuksesta tulee mukavaa ulkona grillin ääressä, ja makkara on sallittu nautinto siinä missä sen rinnalla grillatut kasvikset ja höysteenä nautittu salaatti. Määrä ratkaisee. Punainen liha aiheuttaa liiallisissa määrin tulehdusta ja pahoja suolistosairauksia, eikä mikään mustaksi grillattu ole terveysruokaa. Vaihda makkaran tilalle usein kalaa, kanaa ja kalkkunaa, ja muista aina kasvikset. Niiden antioksidantit suojaavat karsinogeeneilta, kunhan rasite pysyy tarpeeksi pienenä.

 

Haluatko apua tasapainoisen ja terveyttä tukevan ravitsemukseksesi suunnitteluun? Hakeudu nyt ravitsemukseen erikoistuneen lääkärin tai ravitsemusterapeutin vastaanotolle Antioksidanttiklinikalle!

Jätä yhteydenottopyyntö ajanvarausta varten nyt tästä, niin otamme sinuun yhteyttä

Varaa soittamalla

09 6226 4545

Varausnumero auki ma-to klo 8-16 ja pe 8-14